با افزایش مداوم در استفاده از داروهای گیاهی در سراسر جهان و گسترش سریع بازار جهانی، ایمنی و کیفیت مواد اولیه (گیاهان دارویی) و داروهای گیاهی تولید شده یکی از مهم ترین دغدغه های سازمان جهانی بهداشت و عموما صنایع داروسازی شده است.
ایمنی و اثر بخشی داروهای گیاهی تا حد زیادی به کیفیت آنها بستگی دارد. الزامات و روشهای تحلیلی برای کنترل کیفیت داروهای گیاهی و به ویژه برای داروهای گیاهی ترکیبی، بسیار پیچیده تر از داروهای شیمیایی هستند. کیفیت داروهای گیاهی نهایی همچنین میتواند متأثر از کیفیت مواد اولیه تشکیل دهنده آن (یک جز از گیاه مانند برگ، ریشه، ساقه، گل یا ترکیبی از چند جز یک یا چند گیاه دارویی) باشد.
امروزه سازنده های داروهای گیاهی در زمینه های مختلف کنترل کیفیت گیاهان دارویی با موضوعات فنی پیچیده ای روبرو هستند. بنابراین آنها با هدف ارتقاء و بهبود کیفیت داروهای گیاهی و نیز به منظور کاهش عوارض جانبی ناشی از کیفیت پایین داروهای گیاهی، اقدام به ایجاد ساختار های مناسب تضمین کیفیت و همچنین تهیه یک سری از دستورالعمل های فنی مربوط به تضمین کیفیت و کنترل داروهای گیاهی نموده اند.
GMP (روش های بهینه تولید) یکی از مهم ترین ابزار ها در این راستا می باشد. استفاده روزافزون از داروهای گیاهی منجر به تحقیقات بیشتر و توسعه تکنیک هایی برای تضمین و کنترل کیفیت آنها گردیده است.
“تضمین کیفیت” به عنوان یکی از اجزای مهم GMP مفهوم گسترده ای است که کلیه مواردی که به صورت جداگانه یا جمعی بر کیفیت یک محصول تأثیر می گذارد را پوشش می دهد.
به طور خلاصه تضمین کیفیت با هدف اطمینان از کیفیت محصول تولید شده برای استفاده ی مورد نظر بیمار، عوامل مختلف را بررسی و کنترل می نماید.
سیستم تضمین کیفیت مناسب برای ساخت محصولات دارویی گیاهی باید اطمینان حاصل کند که:
به طور کلی تولید کنندگان باید مسئولیت کیفیت محصولات را به عهده گرفته و از مناسب بودن آنها برای استفاده در نظر گرفته شده، و نداشتن ریسک برای بیماران اطمینان حاصل نمایند.