آیا وقت آن نرسیده که بجای مصرف آنتی بیوتیک از درمان های جایگزین استفاده کنیم ؟
یکی از عفونت های شایع با منشا باکتری، عفونت های ادراری می باشد که در این بین، سیستیت یا التهاب مثانه به دنبال عفونت، از شیوع چشمگیری در دنیا و ایران برخوردار است. شیوع سیستیت بطور چشمگیری در خانم ها بیشتر است و علت اصلی آن کوتاه بودن مجاری ادراری در خانم ها نسبت به آقایان و تغییرات هورمونی در فیزیولوژی خانم ها می باشد. علایم اصلی عفونت های اداری شامل سوزش ادرار، دردهای کرمپی در ناحیه زیر شکم ، کاهش تحمل نگهداری ادرار و اضطرار در به دستشویی رفتن سریع می باشد. پنجاه درصد خانم ها در طول زندگی خود حداقل یکبار عفونت مجاری ادراری را تجریه می کنند. بیست و پنج درصد از خانم هایی که دچار یکبار عفونت ادراری می شوند مبتلا به عفونت ادراری راجعه یا مکرر می شوند و حداقل سه بار در سال، دچار عفونت مجاری ادراری می شوند.
بر اساس محاسبه آماری پیش بینی می شود حداقل پنج میلیون زن در ایران به عفونت ادراری در طول زندگی خود مبتلا شوند و از این بین، یک میلیون نفر به عفونت ادراری مکرر مبتلا می شوند. این آمار نشان می دهد که حداقل پانزده میلیون نسخه آنتی بیوتیک برای درمان عفونت مجاری ادراری راجعه در کشور توسط پزشکان نسخه می شود.
تجویز بی رویه آنتی بیوتیک و مصرف ناصحیح و سرخود آن توسط بیماران، باعث گردیده روز به روز میکروبها نسبت به آنتی بیوتیک ها مقاوم تر شوند و دیگر آنتی بیوتیک ها روی آنها اثر نکند. مطالعات انجام شده تا سال ۲۰۱۴ میلادی نشان می دهد که وضعیت مقاومت دارویی به میکروب انتروباکتریاسه در ایران نسبت به آنتی بیوتیک های نسل سوم سفالوسپورین ها بین ۱۵ تا ۳۰ درصد شده است.
در خصوص مقاومت باسیل های گرم منفی به آنتی بیوتیک های گروه فلوروکینولونها در ایران وضعیتی مشابهی وجود دارد.
مقاومت میکروب انتروباکتریاسه به آنتی بیوتیک گروه کربوپنم ها در ایران بین یک الی پنج درصد می باشد.
با درنظر گرفتن آمار فوق می توان نتیجه گرفت در ایران نسبت به یوروپاتوژنها بیست درصد مقاومت دارویی وجود دارد و این بدان معناست که حداقل یک میلیون نفراز زنانی که از عفونت های ادراری راجعه رنج می برند، به آنتی بیوتیکهای موجود مقاوم هستند که این آمار بسیار تکان دهنده و نگران کننده می باشد. روند جاری نشان می دهد که با گذشت زمان تعداد بیشتری از افراد جامعه در معرض مقاوت های دارویی قرار می گیرند.
پزشکان و مسوولان کشور باید برای این مساله جدی تر و جامعه نگرانه تر اندیشیده و عمل نمایند .
خوشبختانه در خصوص درمان عفونت های مجاری ادراری ، درمان های جایگزین آنتی بیوتیک وجود دارد. امید است با جایگزینی درمان های جایگزین توسط پزشکان و تشویق بیماران به استفاده از داروهای جایگزین آنتی بیوتیک، بتوان کمک شایانی به نسل های آتی کرد. در کشورهای پیشرفته، دانشمندان و محققان و پزشکان برای درمان عفونت های ادراری بجای آنتی بیوتیک از داروهایی استفاده می کنند که به جای کشتن میکروبها آنها را از مجاری اداری خارج نماید. این مساله باعث می گردد که با خروج میکروب از دستگاه اداری عفونت درمان شود و از طرف دیگر مقاومت به آنتی بیوتیک را کنترل نمایند.
یکی از داروهای اثبات شده و توصیه شده در انجمن های تحصصی آلمان و سایر کشورهای اروپایی دارویی با نام کانفرون می باشد.
کانفرون ترکیبی از سه گیاه رزماری – ریشه انجدان و گیاه سنتاریوم می باشد. این سه گیاه موجود در کانفرون باعث از بین رفتن اتصال باکتری ها به دیواره مثانه و مجاری اداری می گردند، تا به راحتی با ادرار دفع شوند (بجای کشتن میکروب و ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی ). کانفرون التهاب مجاری ادراری را از بین برده و در نیتجه سوزش ادرار از بین می رود. (کانفرون به عنوان جایگزین داروی فنازوپریدین می تواند عمل کند). کانفرون اسپاسم مثانه را از بین می برد لذا دردهای کرمپی زیر شکم در عفونت های ادراری را درمان می کند. کانفرون حجم ادرار را زیاد می کند لذا میکرب ها به راحتی شسته شده و از بدن خارج می شود.
جهت درمان عفونتهای ادراری با کانفرون در بالغین این دارو باید سه بار در روز و هر بار دو قرص مصرف شود. طول دوره درمان در عفونت های ادراری حاد، هفت روز (یک هفته ) می باشد.
۱-Sanford (1975); Nicolle et al (1982); Leibovici et al 1987Arch Intern Med. 147:345-7 Foxman B. Am. J. Med. 113 (1), 5S-13S (2002)
۲-Data obtained from studies published 2009–۲۰۱۴ Zowawi et al. 2015 Nature Review Urology